Aparatele de aer conditionat devin treptat o necesitate, asa ca pentru a face cea mai buna alegere este bine sa luati in considerare mai multe aspecte inainte de a cumpara. Vrei sa-ti racori dormitorul sau alta camera? Preferi versiunea portabila sau ai prefera sa faci modificari acasa? Puteti gasi raspunsuri la aceste intrebari si multe altele citind mai departe.
Cum functioneaza aparatele de aer conditionat
Cele mai comune sunt aparatele de Aer Conditionat Split. Se numeste asa deoarece dispozitivul este impartit in doua unitati: o unitate exterioara si o unitate interioara. Acesta din urma nu genereaza aer rece, ci recirculeaza aerul cald in incapere, care este apoi racit. Urmatoarele sunt principalele componente ale celor doua unitati:
• Unitatea exterioara include compresor, ventilator, rezervor de lichid de racire si condensator;
• Unitatea interioara include un ventilator, evaporator, filtru si telecomanda.
Agentul frigorific este foarte important deoarece participa la transformarea aerului (relativ) cald prelevat din incapere si transformarea lui in aer rece. Agentul frigorific este de obicei freon. Este lichid in unitatea exterioara si trece prin conducte (evaporator) catre unitatea interioara.
Prin rotirea ventilatoarelor din unitatea interioara, aerul cald este „tras” aici, filtrat si racit la contactul cu evaporatorul si apoi eliberat in camera sub forma de aer rece. Cu alte cuvinte, evaporatorul transfera caldura din aerul din interior catre agentul frigorific, care la randul sau preia caldura si devine un gaz de joasa presiune. Pentru a incepe un nou ciclu de racire, acest agent frigorific gazos trebuie sa devina din nou lichid.
Pentru aceasta, presiunea gazului trebuie crescuta. In acest moment, compresorul intervine pentru a transforma aerul rece de joasa presiune in aer cald de inalta presiune. Apoi, cu actiunea ventilatorului, gazul fierbinte anterior este racit, caldura este indepartata, iar agentul frigorific revine la starea sa lichida si inapoi in rezervor, de unde procesul se reia.
Cum sa alegi un aparat de aer conditionat
Alegerea aparatului de aer conditionat poate depinde de specificul spatiului in care il vei amplasa si/sau de aspecte specifice ale echipamentului.
Proprietati ale spatiului destinat
Atunci cand alegeti un aparat de aer conditionat, cel mai bine este sa luati in considerare urmatoarele criterii:
• Destinatia spatiului si locatia acestuia – o camera mica, ca un dormitor, va fi mai usor de racit decat un living. De asemenea, daca aparatul de aer conditionat este amplasat intr-o zona umbrita, nevoile de racire ale zonei respective vor fi reduse. Pentru a prelungi durata de viata a dispozitivului, expertii recomanda instalarea acestuia intr-un loc ferit de lumina directa a soarelui;
• Numarul de camere, amenajarea acestora si suprafata casei – racirea unei case construite in sistem open space va fi mai usoara decat intr-un apartament clasic, cum ar fi un apartament decomandat cu patru dormitoare. In plus, amplasarea usilor si a coridoarelor poate afecta si trecerea aerului rece;
• Izolarea – modul in care este izolat un apartament sau o casa afecteaza temperatura din interior, care la randul sau afecteaza timpul necesar pentru racirea camerei;
Dimensiunea si aspectul ferestrelor – modul in care sunt amplasate ferestrele poate afecta si temperatura din camera;
• Aparate care genereaza caldura – Aparatele care consuma energie, cum ar fi frigiderele, masinile de spalat sau masinile de spalat vase, genereaza multa caldura. Este indicat sa tineti cont de aceste lucruri atunci cand alegeti un aparat de aer conditionat.
Caracteristici aer conditionat
Cumpararea unui aparat de aer conditionat va fi intotdeauna influentata de performanta acestuia. Mai jos sunt principalele aspecte de luat in considerare in selectia sa.
Tip sistem de aer conditionat
In functie de tipul de sistem de aer conditionat, ai doua variante de aer conditionat: sistem split si sistem multi-part. Cel mai popular sistem split consta dintr-o unitate exterioara si o unitate interioara care comunica intre ele. Acest sistem de aer conditionat este suficient pentru o locuinta medie, daca ai mai mult spatiu, poti alege sa instalezi mai multe aparate de aer conditionat similare.
In schimb, un sistem de aer conditionat cu mai multe unitati consta dintr-o unitate exterioara si doua sau mai multe unitati interioare. Pot raci mai multe camere in acelasi timp si ocupa mai putin spatiu. Principalul dezavantaj este pretul si consumul de energie.
O alta optiune este utilizarea unui aparat de aer conditionat portabil. Pretul este mic, dar eficienta este mica. Pot fi o solutie pentru un spatiu mic, sau daca esti in chirie si nu poti face schimbari majore.
Performanta energetica
Valorile EER (Energy Efficiency Ratio) pentru racire si COP (Coeficient de performanta) pentru incalzire pot fi utile atunci cand se compara mai multe modele de aer conditionat. Acesti coeficienti se refera la raportul dintre energia termica eliberata in incapere si energia electrica absorbita. Cu cat sunt mai mari, cu atat aparatul de aer conditionat este mai eficient. Nivelul de energie al dispozitivului este, de asemenea, direct legat de acesti coeficienti.
Nivelul de zgomot
Capacitatea sistemului de aer conditionat, precum si performanta energetica pot afecta nivelul de zgomot al aparatului de aer conditionat. Din fericire, modelele mai noi devin mai silentioase. In general, zgomotul unui aparat de aer conditionat de inalta calitate nu va depasi 55-60 decibeli.
Tip de filtru
Tipul de filtru folosit poate fi un alt criteriu de luat in considerare atunci cand alegeti un aparat de aer conditionat. Unele pot ajuta la purificarea aerului, in timp ce altele pot fi curatate fara inlocuire. Urmatoarele sunt cele mai utilizate tipuri de filtre pentru sistemele de aer conditionat:
• Filtru HEPA;
• Filtru de carbune activ – purifica aerul si reduce mirosurile;
• Precipitator electrostatic – ajuta la reducerea sporilor de mucegai nevazuti si a microorganismelor daunatoare;
• Filtru ionizant – ajuta la indepartarea bacteriilor si a prafului;
• Filtru de catechine – Ajuta la eliminarea bacteriilor si la eliminarea mirosurilor neplacute.
Functia sistemului de aer conditionat
In versiunea standard, aparatul de aer conditionat are functii de racire, incalzire si ventilatie. In plus, exista functii suplimentare care ajuta la imbunatatirea calitatii aerului din interior:
• Functia de purificare a aerului – sanatatea noastra este afectata si de calitatea aerului, aceasta functie este potrivita mai ales daca aveti copii;
• Dezumidificare – ajuta la reducerea excesului de umiditate. Umiditatea excesiva poate provoca mucegai si umiditate, precum si agravarea alergiilor sau problemelor de respiratie;
• Functie de autocuratare – ajuta la reducerea timpului petrecut cu intretinerea sistemelor de aer conditionat. In caz contrar, aparatul de aer conditionat trebuie curatat la fiecare sase luni si filtrul curatat sau inlocuit daca este necesar;
• Functie programabila – utilizati aceasta functie daca doriti sa va asigurati ca nu uitati sa porniti aparatul de aer conditionat. De asemenea, il puteti programa sa inceapa inainte de a merge acasa, bucurandu-va de tot confortul;
• Functie de autodiagnosticare – aceasta va detecta si afisa orice defectiuni;
• Capacitate de scanare 3D – poate fi folosit pentru a dirija jeturile de aer;
• Functia de control WiFi – va permite sa va controlati dispozitivul mai usor.
Pretul aparatului de aer conditionat
Pretul poate fi un alt criteriu important in alegerea unui sistem de aer conditionat. Pentru spatii mici spre medii, aparatele de aer conditionat incep de la 1300 de lei si merg pana la 5500 de lei daca vrei mai multe performante si extra. In plus, costurile de instalare sunt crescute. Este recomandat sa contactati o echipa de profesionisti pentru a asigura o instalare corecta.
Cum se calculeaza necesarul de racire
In general, sunt necesare aproximativ 20 btu pe metru patrat de suprafata de racire. Atunci cand faceti acest calcul, este o idee buna sa luati in considerare dimensiunea usilor si ferestrelor, precum si tipul de izolatie. Aici sunt cateva exemple:
• Pentru suprafete intre 10 si 25 de metri patrati, precum dormitoare, este necesar un aparat de 9.000 btu;
• Pentru camerele de zi intre 15 si 35 de metri patrati, dispozitivul ar trebui sa aiba o capacitate de 12.000 btu;
• Pentru o suprafata de 30 pana la 50 de metri patrati, se recomanda un dispozitiv de 18.000 btu;
• Pentru o suprafata de 40 pana la 70 de metri patrati, veti avea nevoie de echipamente de 24.000 btu.
De asemenea, aparatele de aer conditionat puternice, precum 18.000 sau 24.000 btu, necesita incaperi cu o inaltime mai mare de 3 metri. Pentru incaperile mari, cu o inaltime de aproximativ 2,5 m, se recomanda utilizarea mai multor aparate de aer conditionat de putere redusa in locul aparatelor de aer conditionat de mare putere. Un alt lucru important este sa evitati utilizarea aparatelor de mare putere in incaperi mici, deoarece acestea pot afecta sanatatea ocupantilor.
Posibile defectiuni cu care va puteti confrunta
Pe langa numeroasele beneficii care vin odata cu instalarea unui aparat de aer conditionat, ca si in cazul oricarui aparat, desigur, pot aparea anumite defectiuni tehnice la utilizarea regulata. Urmatoarele sunt cele mai frecvente erori:
• Sunet neobisnuit – primul semn de avertizare ca aparatul de aer conditionat nu functioneaza corect. In ultimii ani au aparut tot mai multe modele silentioase, motiv pentru care zgomotele nenaturale sunt o preocupare. In acest caz, problema poate fi la rulmentii ventilatorului sau motorului, acestia din urma necesita lubrifiere sau trebuie inlocuiti;
• Racire insuficienta – Daca aparatul de aer conditionat nu functioneaza, poate exista o problema cu agentul frigorific. In acest caz, este necesar sa compensati pierderea de agent frigorific si sa completati freonul de catre profesionisti;
• Scurgeri – Daca observati ca picura apa din unitatea interioara, exista o problema cu furtunul de condens. Furtunul de evacuare a condensului poate fi infundat, dar exista si alte cauze posibile care pot fi detectate de personalul autorizat;
• Evaporator frigorific – Pare sa formeze cuburi de gheata care impiedica circulatia aerului. Daca apare aceasta problema, este necesara interventia unui specialist in refrigerare pentru a efectua o evaluare completa a aparatului de aer conditionat.
Avantajele aerului conditionat
Aerul conditionat este cel mai bun mod de a face fata caldurii verii. Iata principalele avantaje ale utilizarii unui aparat de aer conditionat:
• Preveniti deshidratarea si supraincalzirea corpului – Expunerea prelungita la caldura poate duce la transpiratie excesiva si deshidratare. Aparatul de aer conditionat mentine temperatura camerei la un nivel optim, prevenind astfel transpiratia excesiva;
• Imbunatatiti calitatea aerului – Mai ales daca utilizati un sistem de aer conditionat cu caracteristici suplimentare, calitatea aerului din interior se va imbunatati semnificativ. In functie de filtrele disponibile, aparatul de aer conditionat poate filtra mucegaiul, praful sau polenul, precum si microorganismele daunatoare prezente in aer;
• Ajuta la reducerea simptomelor alergice si specifice astmului – Dispozitivul protejeaza plamanii prin filtrarea particulelor invizibile pentru ochiul uman. Poate ajuta persoanele cu alergii prin reducerea polenului si a prafului. De asemenea, prin proprietatile sale dezumidificatoare, ajuta la reducerea mucegaiului, un alt factor care contribuie la complicatiile respiratorii;
• Imbunatatiti performanta profesionala – Daca lucrati de acasa, zilele caniculare au un cuvant de spus in productivitate. Aer conditionat, care va ajuta sa imbunatatiti eficienta prin reglarea temperaturii;
• Te poate ajuta sa dormi mai bine – este firesc sa ai probleme de somn intr-un mediu cald. Temperatura optima a camerei va permite sa obtineti somnul de care aveti nevoie si sa evitati transpiratia prea mult in noptile fierbinti de vara.
Folosirea unui aparat de aer conditionat va poate ajuta sa faceti fata vremii caniculare. Luati in considerare criteriile din articol pentru a alege dispozitivul care se potriveste cel mai bine dvs. si nevoilor familiei dvs.
Articolul este inspirant si m-a determinat sa imi pun in ordine prioritatile si sa imi stabilesc un program zilnic mai eficient. Multumesc pentru sfaturi, voi incerca sa le pun in practica cat mai curand.
Mi-a placut faptul ca autorul a inclus exemple concrete si sfaturi practice pentru a ne ajuta sa ne organizam mai bine timpul. Este important sa avem un plan bine pus la punct pentru a reusi sa ne atingem obiectivele propuse.
Articolul este foarte bine scris si detaliaza pe larg subiectul despre cum sa iti organizezi timpul pentru a avea rezultate eficiente. Sunt de acord cu ideile prezentate si consider ca ar trebui sa le aplicam mai des in viata de zi cu zi.