Probabil ca nu petreci mult timp pe hol. In unele zile abia daca observi ca iti dai jos pantofii sau te uiti din nou in oglinda. Dar holul de la intrarea casei tale este mai mult decat un hol functional. Acesta este primul contact al oaspetelui cu casa ta, un spatiu care serveste drept carte de vizita si o camera care da tonul pentru decorul altor camere. O locuinta nu va fi calda si armonioasa daca trebuie sa treci printr-un hol intunecat, ingust si lipsit de caracter pentru a ajunge la un living mobilat impecabil.
De ce este important sa ai holul amenajat corespunzator
Amenajarea holului este adesea trecuta cu vederea pe nedrept de catre proprietari. Timpul sau bugetul limitat pentru a decora acest spatiu ne determina uneori sa-l plasam pe ultimul loc pe lista noastra de prioritati legate de design interior.
Holul da tonul intregii case
Ca prima camera in care intri in casa, holul creeaza asteptari pentru amenajarea altor spatii. Stilul de a amenaja holul unui apartament sau al unei case este ca o demonstratie a decoratiunii altor camere.
Acesta este primul contact cu casa
Holul este primul spatiu pe care il vezi cand intri in casa si este si camera in care iti intalnesti oaspetii. Prin urmare, fie ca este vorba de amenajarea unui hol mic, fie de decorarea unui hol spatios al unei case mari, amenajarea holului si amenajarea de basm nu sunt o optiune pentru nicio familie.
Idei de amenajare a holurilor dupa forma si marime
Nu putem vorbi de amenajarea holului la intrarea in casa in general, tocmai pentru ca fiecare spatiu are particularitatile lui. Iata cateva clasificari ale salilor in functie de forma si dimensiunea acestora, cu recomandari pentru fiecare tip de camera:
Amenajarea unui hol lung si lat
Daca ai mult spatiu la intrarea in casa, profita la maxim de el si alege mobilier proportional cu dimensiunea incaperii.
• Un dressing spatios pana in tavan va scuteste de a aranja alte locuri pentru a depozita hainele si pantofii.
• Utilizati spatiul ramas pentru a aranja un colt confortabil de asteptare pentru oaspeti sau un loc unde sa va asezati si sa va relaxati cand ajungeti acasa. O masa cu doua scaune sau fotolii sau o canapea sau o banca este suficienta pentru a te face sa te simti bine.
Amenajarea unui hol lung si ingust
Holurile lungi si inguste pot fi cel mai dificil de amenajat din cauza spatiului limitat disponibil. Cat despre lungime, nu poti face aranjamente mari pentru ca ai nevoie de un paragraf pentru a face paragrafe.
• Daca latimea nu este foarte mica, este posibil sa amenajati un dressing ingust cu un suport pentru pantofi pe o parte. Daca spatiul nu permite, limiteaza-te la cateva piese de mobilier in holurile inguste, cum ar fi suporturi verticale pentru haine pe perete si suporturi inguste pentru pantofi.
• Aplica oglinzi mari pe usile sau peretii dressingului pentru a crea senzatia unui spatiu mai mare si foloseste mai multa iluminare pentru a spori volumul camerei.
Amenajarea unui hol patrat
In functie de dimensiunea sa, holul patrat poate fi amenajat intr-un stil minimalist, cu obiecte absolut necesare – rafturi pentru haine, rafturi pentru pantofi, sau ceva de genul unui hol lung si larg.
• Daca holul tau patrat este mic, foloseste oglinzi pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare.
• Asezati mobilierul si decoratiunile pe laterale, lasati un culoar in mijloc sau plasati-le in centrul camerei si lasati suficient spatiu in jurul lor pentru a va deplasa in alte incaperi.
Amenajarea unui hol spatios
Unele case sunt construite cu un hol mare. Acest hol nu ar trebui sa fie doar o trecere dintr-o camera in alta, el poate fi amenajat astfel incat sa reflecte personalitatea ta si stilul casei.
• Un hol dintr-o casa sau un apartament este de obicei suficient de larg pentru a gazdui un dulap ingust sau o biblioteca pe toata lungimea sa.
• Puteti personaliza spatiul cu accente minimaliste care sa nu sufoce camera; plasati cateva corpuri de iluminat pentru a adauga volum acestui hol si pentru a crea efecte de lumina si umbra.
Cum putem amenaja holul dupa stilul care ne place?
Ca si alte incaperi, holul poate fi mobilat in diferite stiluri pentru a se potrivi perfect cu restul casei. Cu putina imaginatie si cu ajutorul unei echipe dedicate de experti, poti transforma acest spatiu in ceva care vorbeste despre tine si despre stilul tau de viata.
Stilul modern
Utilizati mobilier contemporan si elemente de design pentru un spatiu modern, minimalist. Stilul actual este minimalist, ceea ce inseamna ca poti alege sa amenajezi holul in stil scandinav sau industrial, in functie de preferintele tale si de designul restului incaperii.
Tonurile de gri sunt esentiale in designul modern, dar le puteti accentua cu nuante vesele de ocru, turcoaz sau caramida pentru a crea o impresie familiara si calda.
Stilul retro
Mobilierul de hol de epoca poate varia de la nuante placute de alb si fildes, pasteluri sau lemn natural. Asigurati-va ca designul se potriveste cu acest stil, cu mai multe elemente decorative decat moderne.
Folosind lampi si decoratiuni din aceeasi categorie; manere de usi, sertare si dulapuri, precum si carlige pentru cuier vor respecta stilul si il vor accentua.
Stilul clasic
Sala clasica, decor simplu, potrivita oricarei familii, fie ca este o sala in comunitate sau acasa. Naturalitatea formelor si culorilor, simplitatea elementelor decorative si versatilitatea mobilierului fac ca acest stil sa fie abordabil in orice situatie.
In cazul unui spatiu deschis se poate folosi un singur material pentru pardoseala, astfel incat holul si incaperile alaturate sa aiba un aspect unic, omogen. Potriviti mobilierul cu decorul general si folositi culori deschise pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare si mai aerisit.
Stilul Feng Shui
Conform traditiei Feng Shui, foaierul este camera in care toata energia patrunde in casa ta. Trebuie sa fie luminos si aerisit, asa ca nu-l incarcati cu prea multa mobilier.
Va puteti recrea conexiunea cu universul cu plante vii, imagini inspirate din natura sau imagini de fundal cu peisaje.
Daca folosesti o oglinda, oglinda va fi asezata vertical pe perete perpendicular pe intrare, iar mobilierul va fi ales sa aiba cat mai putine colturi.
De ce trebuie luat in considerare nivelul de lumina al holului?
Sfaturi pentru decorarea unui hol luminos
Un hol luminos poate fi amenajat oricum, iar lumina naturala va accentua forma si culoarea acestui spatiu. Poti folosi accente de culoare asezand ornamente viu colorate in colturile holului, iar daca spatiul iti permite, poti profita de lumina naturala prin amenajarea locurilor de citit sau de lucru pe hol.
Cum sa amenajezi corect un hol intunecat
Daca holul tau este slab iluminat, trebuie sa folosesti urmatoarele trucuri pentru a-l face sa para mai luminos si incarcat pozitiv:
• Pentru pereti se folosesc culori deschise si pastelate. Acestea nu numai ca vor da impresia unui loc mai stralucitor, dar vor crea si senzatia unui spatiu mai mare;
• Cumparati corpuri de iluminat concepute pentru holurile intunecate si plasati-le la mai multe inaltimi; vor lumina cu bucurie camera in straturi;
• Unul dintre cele mai comune trucuri pentru holurile intunecate este sa plasati oglinzi astfel incat sa reflecte lumina de la corpurile de iluminat;
• Alege becuri calde pentru a crea un spatiu primitor;
• Limiteaza-te la cateva piese de mobilier si opteaza pentru culori deschise sau doua nuante usor contrastante.
Ce culori sunt recomandate pentru peretii holului
Cand lucrati la un proiect de amenajare sau remodelare, pictarea unui hol este prima decizie importanta. Culoarea si textura picturii halei sunt importante pentru aspectul intregii case, nu doar pentru aceasta camera de tranzit.
Alege culori care se armonizeaza cu restul casei
Fie ca alegi o zugraveala clasica, simpla sau un tapet modern, atunci cand alegi culoarea peretilor holului trebuie sa tii cont de restul incaperii pe care ti-l doresti. Daca nu te-ai hotarat asupra altor nuante de camera, alege tonuri neutre de pamant, gri sau alb, sau inspira-te din culorile lor pentru acest tablou.
Armonia si unitatea sunt foarte importante pentru orice familie. Mai tarziu, daca vrei un strop de culoare, vei putea adauga mobilier sau decoratiuni.
Daca aveti un hol mic, utilizati o culoare deschisa
Culoarea vopselei de pe hol ar trebui sa aplatizeze camera si sa o faca sa para mai spatioasa si mai luminoasa. Prin urmare, utilizarea tonurilor inchise in holurile mici nu este inclusa.
In galben pastel, lac, roz sau albastru deschis si bej sau alb, il poti folosi cu incredere. In plus, sunt usor de imperecheat cu mobilierul in doua tonuri care sunt similare si unele in nuante contrastante.
Concentrati-va pe tonurile calde
Nuantele puternice de indigo, albastru sau verde vor aduce un aer rece si neprietenos in holul de la intrare. Daca vrei sa creezi o atmosfera familiara si sa te simti ca acasa de fiecare data cand iti calci pragul, alege nuante discrete de galben, roz sau portocaliu atunci cand alegi o culoare pentru a-ti vopsi holul.
Decorati peretii holului cu tapet
Tapetul este o optiune durabila pentru incaperile fara abur sau fum, la fel ca holurile. In principiu, atunci cand alegeti imprimeul si culoarea tapetului din foaier, este important sa aveti in vedere designul altor incaperi, dar asta nu inseamna ca nu puteti alege tapete colorate in nuante complementare inspirate din natura, dand creativitate si bucurie. aceasta camera.
Luati in considerare si caracteristicile spatiului atunci cand alegeti un model, nu riscati sa decorati un hol de apartament sau un hol mic cu tapet cu imprimeuri stralucitoare.
Mobilier recomandat pentru hol
In primul rand, mobilierul holului trebuie ales in functie de configuratia spatiului disponibil. Asadar, mobilierul din holul apartamentului va fi mai mic decat mobilierul de la intrarea in casa spatioasa.
Dressingul
Daca spatiul si forma holului o permit, in holul de la intrare puteti amenaja un dressing spatios. Foloseste-l pentru a depozita jachete, paltoane si sacouri si transforma partea inferioara intr-un adevarat pantofar. Usile pot fi acoperite cu oglinzi, astfel incat sa va puteti analiza intotdeauna outfitul inainte de a parasi casa.
Opteaza pentru usi glisante, arata mai elegante si nu exista riscul sa te lovesti de lucruri atunci cand le deschizi.
Fotoliul, divanul sau bancuta
Proiectate pentru holuri foarte mari, fotoliile si canapelele sau bancutele din camera de la intrare sunt un adevarat lux. Ele ofera confort atunci cand te intorci obosit de la plecare de la munca, dar sunt grozave si pentru a te aseza atunci cand iti incalzi sau te descalci.
Oaspetii le vor aprecia din acelasi motiv; in plus, puteti folosi aceste piese de mobilier pentru a inveseli o camera si a-i conferi un aspect elegant si stilat.
Pantofarul
Un suport pentru pantofi este o piesa de mobilier potrivita pentru un hol mic tocmai pentru ca poate fi gasit sau construit pentru a ocupa foarte putin spatiu.
Este util pentru depozitarea pantofilor pe care ii purtam in fiecare zi, dar designul inspirat il poate transforma intr-o adevarata piesa de rezistenta la hol.
Cuierul
Cuierul este un element indispensabil al intrarii. Indiferent daca alegeti montat pe perete sau vertical, mobil.
Ambele variante sunt potrivite ca mobilier pentru holuri inguste sau mici, iar optiunile de design si materiale sunt nesfarsite.
Comoda sau dulapul cu sertare
O comoda cu sertare este foarte utila intr-un hol de intrare. Poate inlocui un dressing ca piesa functionala si poate fi considerata ca o piesa de mobilier potrivita pentru holurile mici.
Il poti folosi pentru a depozita accesorii precum genti, esarfe, iar partea superioara poate fi folosita ca raft pentru decoratiuni.
Rafturi sau polite
Puteti folosi rafturi sau polite pentru a tine obiecte decorative sau le puteti transforma in biblioteci sau locuri in care sa depozitati tot felul de lucruri utile pe care doriti sa le aveti la indemana cand intrati in casa.
Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului discutat. Am invatat multe lucruri noi si am acum o mai buna intelegere a problemelor prezentate. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de acest domeniu.
Articolul este foarte interesant si relevant pentru mine, deoarece trateaza un subiect pe care il studiez in prezent. Am gasit informatiile furnizate foarte utile si bine structurate. Apreciez efortul autorului de a aduce in prim plan aceasta tema importanta.
Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol, deoarece mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le luasem in considerare pana acum. Este important sa fim mereu informati si sa ne educam constant, iar acest articol mi-a oferit cu siguranta oportunitatea de a face asta.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa puna in lumina aspectele importante si sa ofere argumente solide pentru punctul sau de vedere. Am descoperit multe informatii noi si utile citind acest articol.