Sfaturi-utile-de-care-sa-tii-cont-atunci-cand-amenajezi-livingul.jpg

Livingul, camera de zi sau sufrageria este inima casei, spatiul social si multifunctional din casa. Aceasta este o zona care ofera confort tuturor si este deschisa oaspetilor. In mod traditional, camerele de zi sunt concepute pentru relaxare si timp in familie.

Livingul trebuie mobilat pentru toate nevoile, in armonie cu celelalte incaperi din casa, dar in acelasi timp, cu personalitate proprie. Prin urmare, amenajarea unei camere de zi poate fi un proces dificil si complex.

Pentru a avea un living cald si confortabil, ai nevoie de o strategie de amenajare. Pe baza acestuia, vei alege mobilier, culori, elemente decorative si stil de amenajare – clasic, modern, minimal etc.

Strategia de amenajare a livingului

Inainte de a merge la aspectul propriu-zis al sufrageriei, trebuie sa analizati mai multe criterii. Crearea unui plan cu toate elementele necesare este un pas util si necesar.

Buget
Bugetul este o prioritate pentru orice proiect care presupune amenajarea spatiului. In functie de cantitatea disponibila, se pot realiza planuri detaliate, de la mobilier de baza pana la electronice.

Luati in considerare mobilierul care poate fi renovat si elementele pe care le puteti realiza singur cu investitii minime. In functie de bugetul disponibil, puteti alege si un aranjament, intrucat fiecare metoda implica costuri diferite. Nu trece cu vederea solutiile posibile pentru aranjamente de succes care reflecta personalitatea familiei.

Spatiul de care dispui
Pentru a putea alege stilul de amenajare a livingului, suprafetele sunt aliatul tau. Un mare secret pentru o amenajare reusita este ca mobilierul inclus in amenajare este proportional cu spatiul util. Acum este momentul sa decideti daca aveti nevoie de un lovesea sau o canapea cu trei locuri sau un colt este mai potrivit. Acum puteti decide si daca alegeti o versiune extensibila a canapelei sau o canapea minimalista, precum si dimensiunea spatiului de depozitare, precum si forma acestora.

Va fi de mare ajutor sa desenezi o schita a camerei pe hartie, sa notezi dimensiunile si sa o schimbi in functie de mobilierul pe care l-ai integrat. Amintiti-va, exista intotdeauna o mare diferenta intre plan si realitate. Evita sa aglomerati o camera, indiferent cat de mare sau mica, si lasati intotdeauna mobilier fara de care nu puteti trai. Bazati-va pe elemente de mobilier multifunctionale. Cum ar fi canapele si canapele extensibile.

Living inchis sau open space
Exista o anumita diferenta de design intre un living clasic inchis si un living cu spatiu deschis. Acesta din urma poate include holul de intrare al casei si/sau bucatarie. Spatiile deschise ofera posibilitati de amenajare mai variate, dar si reguli stricte de zonare. Cel mai mare beneficiu este ca transforma un spatiu mic intr-un spatiu spatios, relaxat, aerisit si luminos. O astfel de solutie se incadreaza perfect in stilul de viata modern, este foarte activa si implicit este mai practica.

Indiferent de alegere, include un element de divertisment in camera de zi: un televizor inteligent, o consola de jocuri, un sistem home theater si cateva jocuri de societate pentru adulti. Pe langa aceasta structura, adauga o biblioteca moderna sau clasica, perfecta pentru carti si elemente decorative.

Culorile si materialele folosite
Ai stabilit un buget si stii deja unde se duce sufrageria ta. Acum trebuie sa luati in considerare culorile si materialele care vor fi folosite pentru a mentine designul consistent de la un capat la altul.

Daca ai un living mai mic, cel mai bine este sa alegi culori deschise (gri, verde sau albastru deschis, bej sau alb incomparabil, si toate nuantele) intrucat creeaza iluzia de spatiu si amplifica lumina.Negrul, folosit ca accent, verde smarald Sau bleumarin, rosu sau alte nuante mai dense sunt optiuni pentru un living spatios, insa daca vrei contrast, poti folosi aceste nuante doar pe un singur perete.

Tonurile calde, pastelate si pamantii sunt solutia perfecta pentru o atmosfera intima, precum si pentru un cadru contemporan.

In ceea ce priveste materialele folosite, acestea ar trebui sa corespunda stilului de amenajare ales. Materialele naturale sunt de preferat. Tonurile de lemn si pamant sunt optiuni grozave pentru a crea o atmosfera intima si calda, in special pentru stilurile clasice si contemporane. Marmura, piatra naturala si sticla ofera fluiditate decorului si sunt potrivite pentru amenajari minimaliste moderne. Prin adaugarea de metal, ornamentul capata un aspect industrial.

Stilul si designul pentru camera de zi

Stilul amenajarii in sine este determinat de mobilier, culorile alese, decorul si detaliile care creeaza atmosfera, dar si de spatiul disponibil. Stilurile moderne si contemporane, de asemenea minimaliste, sunt potrivite pentru livingurile de dimensiuni medii, fie ele inchise sau deschise, in timp ce varianta clasica este mai potrivita pentru camerele mai mari.

In principiu, este bine de stiut ca nu exista restrictii stricte intre stilul de amenajare ales si suprafata sau tipul de separare: spatiu inchis sau spatiu deschis.

Stil modern
Modern este un termen utilizat pe scara larga in designul interior, definit ca linii curate, clare si elegante, cu o paleta de culori simpla, nuante variate de alb si gri sau alte tonuri deschise, evidentiate prin accente puternice de culoare, completate de Metal, sticla si otel cu putine elemente decorative. Amenajarea se face cu lemn, sticla si stofe moi.

Folositi mobilier multifunctional pentru a raspunde nevoilor multiple si a evita aglomeratia. Un living modern pare aerisit si se bazeaza foarte mult pe caracterul practic al obiectelor folosite.

Stil contemporan
Modernul si contemporanul sunt doua stiluri care sunt adesea confundate, desi au caracteristici diferite. Contemporanul este o actualizare a stilului modern, este mai fluid si mai personal. O astfel de amenajare permite combinarea tipurilor de mobilier si a zonelor de interes din camera de zi.

Este mai prietenos si mai putin riguros decat modernul si poate avea accente clasice sau minimaliste si mai multa culoare. Poate include curbe si elemente atipice.

Stil clasic
Daca designul modern subliniaza liniile drepte si doar elementele utile, atunci designul clasic este mai sofisticat, cu accente ornamentate, sofisticate, care sunt adesea incarcate pentru a oferi un aspect superb, bogat decorat.

Lemnul masiv este folosit in principal pentru mobilier, dar exista si tesaturi rafinate precum catifea si matasea. De asemenea, sunt folosite nuante de culoare mai inchise: rosu, negru, albastru sau auriu, precum si decoratiuni la scara larga, inclusiv candelabre si lucrari de arta.

Stilul rustic
Designul rustic este inspirat din natura, folosind elemente brute si adesea nefinisate, inclusiv lemn si piatra. Un living rustic nu ar trebui sa-ti aminteasca de casa bunicilor tai, dar ar trebui sa creeze o atmosfera calda, intima si relaxanta. Stilul rustic nu inseamna mobilier invechit sau de moda veche, ci un rafinament meticulos gasit si cercetat, care ar trebui sa evoce o stare de confort.

Modelele rustice includ pardoseli din piatra, grinzi sau lemn in culori deschise, cu imprimeuri deschise inspirate din natura. Alege articole neterminate, tesaturi moi si materiale naturale.

Stilul retro
Stilul retro al livingului se bazeaza pe elemente rustice. Culorile sunt calde, prefera tonurile pamantii si mobilierul care arata invechit, uneori mare, mare.

Este considerata una dintre cele mai dificile amenajari interioare deoarece fiecare element al compozitiei trebuie sa faca parte din puzzle, iar aspectul final este dat de intreg, mai degraba decat de fiecare piesa. Poate fi o idee buna sa includeti antichitati, obiecte de colectie: colectii de tablouri, oglinzi, lampi, covoare, broderii, portelan decorativ si paturi pentru a crea un decor cu o personalitate aparte.

Stil industrial
Combinatiile de lemn si fier forjat, interioare spatioase, pereti de caramida sau tonuri inchise cu aspect ponosit au transformat stilul industrial intr-unul dintre cele mai populare modele de design ale momentului. Un aspect iconic cu o tema de design industrial ar fi o mansarda renovata a unei cladiri industriale vechi.

Camerele de zi mobilate in acest stil includ canapele mari din piele naturala sau turnata, comode sau rafturi din lemn si fier forjat. Utilizati in cea mai mare parte culori inchise.

Acest aranjament necesita tavane inalte, candelabre, metal si o mana de mobilier functional. Arta abstracta si fotografiile la scara larga sunt, de asemenea, potrivite pentru decorare.

Stilul scandinav
Poate fi considerata o varianta blanda a minimalismului, un stil ale carui principii de baza omagiaza simplitatea si ordinea. Un living amenajat astfel se limiteaza la ceea ce este absolut necesar si are putine accesorii.

Pentru interioarele de inspiratie scandinava, culorile ideale sunt cele care creeaza un contrast puternic, precum alb si negru. La fel de importante sunt componentele de calitate, liniile simple si ordonate si iluminatul. Mobilierul este functional si incorporeaza elemente naturale (lemn natural, aluminiu emailat, otel). Daca exista accente de culoare, acestea provin din elemente artistice, plante sau tesaturi.

Cum sa-ti amenajezi camera de zi dupa tipul de suprafata

Pe langa alegerea stilului de amenajare a sufrageriei, trebuie luate in considerare si dimensiunea, forma si tipul acestuia (spatiu inchis sau spatiu deschis).

Mobileaza un living de dimensiuni mici
Primul pas este sa alegi culori deschise pentru pereti si podea, care vor amplifica volumul. Piesele versatile care pot fi ajustate la nevoie sunt o strategie excelenta, la fel ca si mentinerea proportiilor. De exemplu, o canapea extensibila dubla este mai inspirata decat o canapea extensibila supradimensionata. Rezumati elemente absolut necesare si nu adaugati nimic care sa nu aiba functionalitate precisa.

Alege mobilier din sticla cu picioare inalte, alege corpuri suspendate si oglinzi. Foloseste verticala, dar numai pe un perete, si limiteaza-te la elemente decorative minime, precum alegerea tablourilor mari.

Folositi intotdeauna contrastul dintre mobilier si pereti, aruncati perdele si profitati de lumina naturala.

Mobileaza un living de dimensiuni mari
O camera mare nu inseamna o gramada de mobilier. Este usor sa te lasi pacalit de spatialitate, plina de mobilier si accesorii decorative.

Delimiteaza spatiul prin elemente despartitoare: covoare, mobilier asezat perpendicular pe pereti. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a organiza zonele de interes in functie de rolul lor:

• zona de relaxare cu canapele si fotolii;
• zona de divertisment, zona de luat masa;
• ar putea fi un birou sau o zona de lectura.

Pastrati stiluri si culori comune. In loc sa lipiti mobilierul de perete, decorati camera cu elemente care o „leaga”, creand un spatiu prietenos si monolit. Trucul de a da caracter este de a stabili un punct atragator cu elemente proeminente, cum ar fi culori puternice de accent sau elemente decorative.

Amenajati o camera de zi dreptunghiulara
Dintre toate tipurile de camere de zi, dreptunghiurile sunt mai solicitante. Rezistati tentatiei de a lasa mobilierul deoparte si de a crea un culoar central, deoarece acest lucru nu va face decat sa accentueze forma neprietenoasa a camerei.

O solutie este amenajarea mobilierului (in special canapele) in forma literei L sau a literei U: astfel vei pastra o zona de trecere si sufrageria ta nu va mai arata ca un hol lung. De asemenea, se bazeaza pe piese circulare, precum covorul circular si masuta de cafea, pentru a echilibra bogatia liniilor si colturilor.

Nu in ultimul rand, foloseste cat mai multa lumina pentru a accentua anumite colturi ale sufrageriei si a distrage atentia de la forma camerei.

Amenajati o camera de zi patrata
Pentru un living patrat, pasul principal este stabilirea punctului central, care poate fi un TV sau un colt social. Asezati un covor mai mare pentru a delimita zona de conversatie si asezati canapeaua pe marginea covorului, in coltul opus televizorului.

In jurul acestui punct central adaugati si alt mobilier in functie de cat de spatios este spatiul. Un truc bun este sa asezi o biblioteca asimetrica pe unul dintre pereti, de preferinta partea in care se afla usa. In acest fel, partile laterale ale camerei nu mai arata enervant.

Amenajati un living open space
Aceasta solutie ofera posibilitatea de a folosi spatiul foarte eficient, in functie de nevoile familiei, in special de nevoile fiecarui membru. Nu exista reguli pentru un spatiu deschis, atata timp cat este proiectat si mobilat pentru a se potrivi nevoilor familiei.

Cea mai populara combinatie este intre living si bucatarie, plus o zona de luat masa pentru familie. In functie de nevoi, zona de luat masa poate fi un birou de acasa sau un loc in care copiii sa-si faca temele sau sa se joace. O alta solutie, mai ales in blocurile mici, prin compartimentare, este asocierea dintre zona de dormit si living.

Versatilitatea provine din marimea spatiului, mai ales din amenajarea, care la randul sau trebuie sa fie singulara.

Cum sa decorezi livingul in functie de culoarea peretilor

Culoarea peretilor poate avea un efect subtil sau dramatic si imbunatateste spatiul. In principiu, este necesara coordonarea intre culoarea peretilor si cea a mobilierului. De asemenea, util este contrastul dintre culoarea podelei si culoarea peretilor.

Regulile sunt simple:

• Pardoselile deschise la culoare sunt asociate cu pereti grosi sau in nuante inchise si invers: podelele inchise la culoare (indiferent de materialul folosit) sunt ideale pentru incaperile cu pereti de culoare deschisa;
• Culoarea aleasa pentru tocurile ferestrelor si usilor trebuie sa fie de aceeasi nuanta sau o nuanta mai deschisa din aceeasi gama de culori ca si podeaua.
Alegerea culorii peretelui depinde si de stilul amenajarii si de marimea incaperii. Un alt criteriu de luat in considerare este luminozitatea camerei.

Peretii de culoare deschisa sunt recomandati pentru stilurile moderne, contemporane si scandinave. Cele mai bune optiuni sunt alb, gri si luciu, lac si albastru. Atata timp cat nuantele alese raman calde si luminoase, culorile mai diverse sunt potrivite pentru amenajarile moderne.

Stilurile clasice pot fi accentuate cu nuante mai dense de maro, ocru, galben etc., dar este disponibil si albul.

Peretii in stil industrial au caracteristici specifice. Pentru un astfel de aranjament, puteti folosi caramizi false, tapet si tablouri de culoare gri inchis, negru sau caramida pentru un aspect nefinisat.

Stilul vintage recomanda peretii albi simpli si contrastul intre culoarea lor, podele si tocurile usilor si ferestrelor, iar pentru amenajarile rustice, tonurile neutre sunt in continuare cea mai buna alegere.

Merita mentionata si solutia simpla, practica si de mare impact pentru peretii de accent. Un perete de accent are o culoare, un design, un model sau o textura diferita de alti pereti. Scopul sau este de a atrage privirea, este folosit ca punct focal si este capabil sa creeze contrast si armonie. De cele mai multe ori, culoarea ideala pentru un perete de accent ar trebui sa contrasteze cu schema de culori a camerei, dar este, de asemenea, posibil sa alegeti culori care le completeaza.

Peretii cu accent intunecat sunt potriviti pentru setarile moderne, minimaliste si industriale. Cele mai potrivite culori sunt: ​​negru sidefat, cires putred, gri inchis, mat sau sidefat, cu sau fara pete, albastru bogat sau verde inchis. Sunt disponibile si nuante indraznete (albastru stralucitor, rosu aprins, portocaliu sau galben stralucitor). Culoarea aleasa pentru peretele de accent trebuie repetata in textilele sau accesoriile din camera.

Decoratiuni pentru living

Putine alte detalii sunt influentate de aranjament la fel de strict ca si decorul. Acestea sunt elementele care definesc si dau personalitate stilului ales.

In aranjamente moderne, contemporane, precum si de inspiratie scandinava, decorul este atent selectat si restrans. Adesea, au un dublu rol si sunt si elemente cu diferite functii. Prin urmare, tesaturile si lampile sunt elemente decorative la fel de esentiale si obiecte cu rol functional.

Intr-un aspect minimalist, acestea sunt minimalizate, stilizate si integrate in decor. Stilurile industriale accepta fotografii mari, iar stilurile vintage si rustice permit o varietate de decoratiuni, specifice stilului.

Cele mai potrivite sunt tablourile si acuarelele pentru a da viata peretilor, dar si vazele stilizate sau multe detalii. Fotografia autorului este intotdeauna o alegere inspirationala. Oglinzile pot fi integrate in orice tip de amenajare, atata timp cat designul lor se armonizeaza cu restul decorului.

Iluminatul livingului

Fiind o camera de familie multifunctionala excelenta, trebuie sa raspunda nevoilor fiecarui membru al familiei, dar sa fie calda si confortabila, iar iluminarea artificiala ar trebui sa fie foarte atenta. Amintiti-va de cel mai mare truc al designului interior: schimbarea pozitiei sursei de lumina va schimba atmosfera camerei.

Indiferent de stil, sursele de lumina trebuie plasate pe trei planuri:

• Pe tavane, pentru iluminarea ambientala, este principala sursa de lumina si trebuie sa fie suficient de puternica pentru a ilumina uniform, ca sursa de lumina care completeaza sau inlocuieste lumina naturala;
• La nivelul ochilor, pentru a delimita zonele de interes, are si ca efect crearea de ambianta sau evidentierea unor elemente ale amenajarii generale, capabile sa se combine cu ambianta generala sau accente dupa caz;
• Pe sau cat mai aproape de podea, asigurati lumina necesara zonelor sociale.

Forma lampilor poate respecta stilul general al amenajarii, dar nu intamplator unele dintre ele vor servi atat ca element decorativ, cat si/sau punct de atractie. Asadar, fara abuzuri inutile, o lampa bogat decorata, cu un specific, se poate incadra in orice amenajare la fel cum elementele moderne se potrivesc in orice stil.

Desigur, acest articol atinge doar cateva dintre sfaturile de care aveti nevoie pentru a va mobila perfect camera de zi, dar cu siguranta acum stiti mai multe despre secretele si trucurile folosite de expertii in decorare. Astfel, poti avea sufrageria visurilor tale si poti concura cu camera de zi in reviste.

4 thoughts on “Sfaturi utile de care sa tii cont atunci cand amenajezi livingul

  1. As vrea sa vad mai multe articole de acest gen pe site-ul respectiv. Subiectele sunt captivante si abordate intr-un mod foarte interesant.

  2. Mi-a placut modul in care au fost prezentate argumentele si faptele in articol. Totul este bine structurat si usor de urmarit, ceea ce face lectura foarte placuta.

  3. Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate in articol. Este evident ca autorul s-a documentat temeinic si a pus multa pasiune in redactarea acestuia.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi despre subiectul abordat si apreciez efortul autorului de a aduce aceste informatii la noi.

Comments are closed.